Close

Hoe helpt Mindfulness?

Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring zonder oordeel. Je kunt het woord mindfulness vertalen met opmerkzaamheid of aandachtigheid.

Als we volledig aanwezig zijn, beleven we bewuster en intenser. We kennen allemaal wel van die momenten waarin onze geest stil is, we één en al aandacht zijn: een adembenemend uitzicht, prachtige muziek, een bijzondere ontmoeting. We proeven de rijkdom van het moment.

Waar je aandacht is, daar ben je. Aandachtigheid richt zich vooral op opmerken. Dit is iets anders dan aandacht en concentratie, waarbij je je richt op één onderwerp. Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.

 

Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor merk je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn. Je wordt opmerkzamer en je kunt beter je grenzen bewaken.